TPMS

TPMS bandenspanningcontrolesysteem

Sinds 1 november 2014 moeten alle nieuwe personenauto’s in Europa beschikken over TPMS. De Europese Commissie heeft dit bepaald, aar wat is TPMS nu eigenlijk? TPMS staat voor Tyre Pressure Monitoring System ook wel ‘bandenspanningscontrolesysteem’. Dit systeem controleert de bandenspanning en geeft een melding in uw display wanneer deze te hoog of te laag is.

Verlaag brandstofverbruik

Wanneer uw banden de juiste bandenspanning hebben verbruikt uw auto minder brandstof. Dit is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Langere houdbaarheid banden

Door de juiste bandenspanning te hanteren, slijten de banden van uw auto minder snel. Door middel van het TPMS systeem wordt u er tijdig aan herinnert wanneer uw bandenspanning te laag is. Hierdoor kunt u op tijd de bandenspanning weer op het gewenste niveau brengen en verminder u de slijtage aan uw banden. Bij 30% te lage bandenspanning betekent 50% meer slijtage.

Beter grip op de weg

Met een te lage bandenspanning wordt de remweg langer en is er minder grip met het wegdek. Hierdoor kunnen de banden oververhit raken en de kans op een klapband vergroten.

Er bestaan twee soorten systemen:

Direct TPMS

Wanneer er in uw auto direct TPMS zit dan heeft iedere band een sensor die continue de spanning en temperatuur meet. De gegevens worden via de sensoren doorgestuurd naar het systeem van uw auto en wanneer er iets niet klopt krijgt u een melding op uw dashboard.

Indirect TPMS

Bij een indirect TPMS systeem zitten er geen sensoren in de banden. De software in de auto berekend de bandenspanning aan de hand van het ESP of ABS systeem.

Welk systeem heeft mijn auto?

Volkswagen en Audi werken met een indirect TPMS systeem, de gegevens voor uw bandenspanning worden dus softwarematig uitgelezen door middel van uw ESP en ABS.

Moet ik TPMS laten installeren?

Alle auto’s gebouwd na 1 november 2014 beschikken standaard over het TPMS systeem. Wanneer u een oudere auto heeft is het niet verplicht om het TPMS systeem te hebben. Het is wel mogelijk om het TPMS systeem achteraf in te laten bouwen. Neem vrijblijvende contact op voor de mogelijkheden bel 010 45 99 400 of vul het contact formulier in.

Heeft u een vraag of ontvangt u graag advies?
Bel gerust onze Klantenservice 0180-55 95 59 of vul ons contact formulier in.
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.