Werken bij M. de Koning

Met de M. van Medewerkers

Medewerkers aan het woord

Medewerker aan het woord. De kracht zit in onze mensen, dus wie kan er beter vertellen over het werken bij ons mooie familiebedrijf.


Jan Pieter – Werkplaats chef, Volkswagen Capelle aan den IJssel

“Een wagenpark voornamelijk bestaande uit elektrische auto’s? Wij zijn er klaar voor!”

“Meer dan 18 jaar geleden ben ik direct na school bij M. de Koning Autobedrijven komen werken en ik ben nooit meer weggegaan. Mijn broer werkte hier destijds en ik ging vaak op zaterdag met hem mee, ik vond het heel fascinerend om te zien hoe de autotechniek zich ontwikkelde. M. de Koning Autobedrijven geeft je de kans om jezelf mee te ontwikkelen met het werk. Ook stimuleren ze het maximale uit jezelf te halen door zo veel mogelijk vakgerichte opleidingen te volgen. Je mag bijna iedere opleiding volgen die je wilt, als het maar met je vak te maken heeft. De ontwikkelingskansen die gegeven worden gaan verder dan de opleidingen. Ik zelf heb binnen het bedrijf mogen groeien van leerling naar Technisch Specialist, Voorman en recent naar Werkplaats Chef.

Ik vind de elektrificering in de autobranche interessant, er komen nieuwe problemen en oplossingen waar gekwalificeerde mensen voor nodig zijn. We hebben een directie die graag klaar wil zijn voor de toekomst. M. de Koning heeft dan ook veel investeringen gedaan de afgelopen jaren en doet dit nog. Ik vind dit een verstandige keuze, want het zal de toekomst blijven. Volkswagen zegt dat in 2025 het gehele wagenpark voornamelijk uit elektrische auto’s zal bestaan en wij zijn er klaar voor.

We hebben in de vestiging Capelle aan den IJssel een leuk, jong team met een goede sfeer en onderlinge samenwerking die met zowel de werkplaats als het magazijn heel erg goed is. Iedereen heeft wel eens een slechte dag, maar over het algemeen kan iedereen goed met elkaar overweg. De directie kent iedereen bij naam en nemen altijd even de tijd voor een persoonlijk gesprek met je. Het is een werkgever die erg bij zijn personeel betrokken is en oprechte interesse heeft in het personeel.”


Ferry – Werkplaats chef, Rotterdam

“Er moet passie inzitten”

“Meer dan 14 jaar geleden kwam ik bij M. de Koning Autobedrijven terecht, nadat ik hier werd geplaatst door een werving en selectie bureau. Ik ben destijds begonnen als monteur, diagnose specialist eigenlijk. Later ben ik doorgegroeid tot voorman en sinds een jaar heb ik de functie van werkplaats chef.

Ik heb bij M. de Koning Autobedrijven mijn draai gevonden en ik zit hier op mijn plek. Ik vind het leuk dat ik de spil ben tussen de receptie en de monteurs. De monteurs hebben wat aan mij en ik heb wat aan hen, ik vind het leuk dat we met elkaar een team zijn.

We hebben een gezellige ploeg, het is een jong team met ook een paar oudere monteurs. Hierdoor is er een leuke mix van hoogopgeleide monteurs en een paar jongens die leerling of beginnend zijn. Iedereen vraagt elkaar om hulp als ze er niet uitkomen, dus de ondersteuning onderling is perfect.

De werkplaats is mooi ingericht, we krijgen goede ondersteuning vanuit de importeur, we werken met goed gereedschap en mooie merken, het is een fijne werkplek. Ik vind dat de kwaliteit bij M. de Koning erg hoog staat, echt vakmanschap. Niet alleen de kwaliteit staat hoog, maar ook de service, wij ontzorgen onze klanten. Wij bieden bijvoorbeeld haal en breng service, maar ook vervangende auto’s aan. Het is ook persoonlijk, kleinschalig en we hebben een persoonlijke benadering en geven adviezen op maat. De klant is hier geen nummertje en krijgen de aandacht die ze verdienen.

Er zijn veel opleidings- en doorgroeimogelijkheden. Als jij jezelf bewijst hier en je hebt het in je, dan zit je hier op de juiste plek en dan wordt het maximale uit je gehaald. Ik vind het belangrijk dat onze medewerkers proactief zijn en niet afwachten. Het is leuk om te zien als onze medewerkers leergierig zijn en laten zien dat ze het willen, er moet passie inzitten.”


Bart – Leaseadviseur, Maarten Autolease

“Ik vind het leuk dat ik samen met collega’s goed voor onze  klanten kan zorgen”

“Ik ben in 2006 direct na mijn school bij Maarten Autolease terecht gekomen. De HTS in Arnhem heb ik gevolgd. Na mijn opleiding zocht ik iets in de automotive branche. Toen ik hoorde dat er een plekje vrij was bij Maarten Autolease heb ik meteen gesolliciteerd. Nu ruim 14 jaar later ga ik nog steeds met veel plezier naar mijn werk.

Ik ben begonnen als medewerker binnendienst. Mijn werkzaamheden bestonden uit het maken van offertes, contractaanpassingen en andere administratieve werkzaamheden. Na enkele jaren ben ik doorgestroomd naar de buitendienst en vervul ik de functie van leaseadviseur. Ik vind mijn functie erg leuk.

Het team van Maarten Autolease is een klein team van 11 personen. Het team bestaat uit een directeur, medewerkers buitendienst, verhuur en binnendienst. Ieder heeft zijn eigen specialisatie, bij de één is dat het adviseren van klanten, de ander houdt zich bezig met de boekhouding en weer iemand anders is gespecialiseerd in de afhandeling van een schade. We zijn een hecht team.

Mijn functie, leaseadviseur, is heel breed en dat maakt het juist zo leuk. Ik ben betrokken bij het gehele proces. Op dit moment bestaat mijn werk voor een klein gedeelte uit de bediening van nieuwe klanten. Sinds 2006 heb ik ook een vaste klantenkring opgebouwd, ik vul mijn dag met het adviseren van deze klanten. Verder ben ik veel bezig met het maken van offertes en contracten. Wij helpen onze klanten ook als de auto eenmaal rijdt en dat maakt mijn functie afwisselend.

Ik ervaar M. de Koning als een hele fijne werkgever. Je krijgt hier kansen om jezelf te ontwikkelen in welke richting je ook wilt. Er is veel vrijheid en vertrouwen. Heb je een goed idee, dan krijg je alle ruimte om er wat van te maken.”


Linda – Serviceadviseur, Volkswagen Rotterdam

‘M. de Koning voelt als een familie, je merkt dat de directie en collega’s betrokken zijn.’

Sinds november 2021 ben ik in dienst bij M de Koning Autobedrijven als Serviceadviseur op de Volkswagen vestiging in Rotterdam. Als Serviceadviseur ben je de schakel tussen de klant en de werkplaats. Je zit in de showroom achter de receptie en bent het aanspreekpunt voor klanten die hun auto voor onderhoud of reparaties komen brengen of andere service gerelateerde vragen hebben. Gedurende de dag houd je de klant telefonisch op de hoogte inzake het verloop van het onderhoud en/of de reparaties met informatie die je ontvangt vanuit de werkplaats.

Ik ben bij mijn vorige werkgever, tevens een Volkswagendealer, als Junior Serviceadviseur begonnen en hier heb ik ook al mijn certificaten behaald. Toen ik verhuisde werd de woon-werk afstand voor mij te groot en startte ik mijn zoektocht naar iets anders. Wel wilde ik graag in de autobranche blijven werken als Serviceadviseur, dus toen ik hoorde van een oud-collega dat ze bij M. de Koning een serviceadviseur zochten heb ik gelijk contact gezocht.

Dezelfde week heb ik nog een leuk, laagdrempelig gesprek gehad met de teamleider Aftersales van de vestiging in Rotterdam.

M. de Koning voelt als een familie, je merkt dat de directie en collega’s betrokken zijn. In Rotterdam zit ik ook erg op mijn plek, de vestiging is wat kleinschaliger dan de andere vestigingen van M. de Koning, maar dat maakt het klantcontact fijn en persoonlijk. Als je als nieuwe collega bij M. de Koning binnenkomt, kan je steun, gezelligheid en vriendelijkheid verwachten.

Het leukste aan mijn baan vind ik de dynamiek en het klantcontact. Het voelt persoonlijker in een organisatie als M. de Koning.

Verder beschrijf ik mijn werkplek als een rustige schone werkplek met kwalitatief goede materialen. Ik zit dicht bij de mensen waar ik veel mee te maken heb en het is ook goed te zien dat we een aparte afdeling zijn. Dat maakt het team ook hechter. Ondanks dat het onderscheid tussen de afdelingen er zeker is, voelen de verschillende afdelingen binnen de vestiging wel als één team.

Linda Burgmeijer

Yorik – Leerling Monteur, Volkswagen Rotterdam

‘Ik word als leerling goed begeleid door mijn collega’s, maar ik krijg ook voldoende vrijheid en ruimte om zelfstandig dingen op te pakken.’

In september 2021 startte ik de BBL-opleiding tot Eerste Autotechnicus en sindsdien ben ik ook in dienst als Leerling Eerste Autotechnicus bij M. de Koning Autobedrijven op de Volkswagen vestiging in Rotterdam. In de zomer voordat ik mijn opleiding begon, ging ik op zoek naar een Werk-leerplek. Ik heb gesolliciteerd bij een aantal bedrijven maar M. de Koning viel in eerste instantie op door de snelle reactie die ik kreeg. Ik mocht op gesprek komen en daarna werd ik uitgenodigd om een dagje mee te lopen in de werkplaats om te kijken of het van beide beviel. Na de meeloop dag was ik erg enthousiast en ben ik aangenomen als leerling monteur!

Het leukste aan mijn vak vind ik bezig zijn met mijn handen. Daarnaast heb ik veel affiniteit met auto’s, dus is automonteur voor mij het ideale vakgebied. 

Als leerling mag ik beurten uitvoeren en de gebreken die daar uitkomen repareren. Soms doe ik ook updates. Mijn team bestaat uit een Werkplaatschef, een voorman, Eerste Autotechnici en een aantal leerlingen. Ik word als leerling goed begeleid door mijn collega’s, maar ik krijg ook voldoende vrijheid en ruimte om zelfstandig dingen op te pakken en daarin te ontwikkelen. Ook word ik gelijk behandeld als elke andere monteur en dat vind ik prettig werken. Naast fijne collega’s is de werkplaats een prettige werkplek waar ik een eigen kist heb met goed gereedschap. Als ik wat mis, kan ik dat aangeven en wordt dat gelijk voor mij besteld.

Yorik Vergouwe