Kiest u ook voor elektrisch rijden?
Meer dan 20.000 mensen gingen u al voor.
Met een aantal modellen van VW en Audi hebben we kennis gemaakt met volledig elektrisch rijden. Maar de gehele wereld staat niet stil. Binnenkort worden de auto’s van de toekomst geïntroduceerd wat zorgt voor een bijzondere revolutie. Dit zijn de ID. modellen van Volkswagen en de e-tron modellen van Audi. Ze zijn volledig elektrisch, ontworpen met ongekende innovativiteit en oog voor design. Zo is de toekomst ineens een stuk dichterbij. Wij kunnen niet wachten, u ook niet? Bekijk hier de voordelen van elektrisch rijden.

Een elektrische auto is snel!
Een elektrische aandrijflijn zorgt voor direct koppel bij lage toerentallen en veel vermogen, dit in combinatie met het ontbreken van een versnellingsbak zorgt voor een goede acceleratie. Ondanks het gewicht van de batterij maakt dit een elektrische auto zeker niet traag, maar juist relatief snel!

Stoot veel minder emissies uit, ook aan de centrale.
Een elektrische auto stoot over zijn gehele levensduur minder CO2 uit dan een conventionele auto. Er wordt wel eens beweerd dat dit niet het geval is echter zijn dan niet de juiste componenten meegenomen in de berekening. Na hoeveel kilometer het punt bereikt wordt dat de elektrische auto beter is, is sterk afhankelijk van de wijze van produceren van de batterij en of er op groene of grijze stroom gereden wordt. Rekening houdend met de huidige productiemethoden van elektriciteit in Nederland en hoe batterijen nu geproduceerd worden is na ca. 100.000 kilometer het omslagpunt bereikt. Dit omslagpunt zal de komende jaren verder dalen door de betere batterijproductie (en recycling) en de grotere hoeveelheid groene stroom in het elektriciteitsnet.

Lange levensduur van de batterij.
Uit onderzoek in de praktijk blijkt dat in de meeste gevallen de batterijcapaciteit nog op meer dan 85% is na 250.000 gereden kilometers. Batterijen worden snel beter en ervaringen met batterijen die snel minder capaciteit hadden stammen van enige jaren geleden.

Subsidies voor elektrisch rijden.
Zoals gebruikelijk bij nieuwe technologieën is deze bij de introductie vaak prijzig. Om de markt voor ‘first movers’ aantrekkelijk te maken, worden dan vaak subsidies gegeven zodat er via die weg volume ontstaat en prijzen zullen dalen. Wanneer de vraag verdubbelt dalen de kosten met 25%. Dit patroon zal elektrisch rijden ook volgen en dan voornamelijk de prijs voor de accu’s in de auto. Fabrikanten beginnen wel met nieuwe (dure) techniek vaak in de hogere segmenten, omdat de meerprijs daar vaak minder grote invloed heeft op de verkopen. Zo gezien is het logisch dat de subsidies in het begin vooral op dure EV’s worden gebruikt. De ID. is een van de eerste EV’s die echt profiteert van de lagere kosten door grotere volumes, waardoor elektrisch rijden ook betaalbaar wordt voor de middenklasse. Daarnaast zal het onderhoud beperkter zijn en de prijs voor elektriciteit in veel gevallen beduidend lager dan fossiele brandstoffen. Al met al zorgt dit op termijn voor lagere kosten voor elektrisch rijden.

De actieradius is meer dan voldoende.
De elektrische modellen die Volkswagen en Audi op korte termijn naar de markt gaan brengen hebben een range die varieert van 300 – 500 km volgens WLTP. Gezien het gemiddelde rijgedrag van een consument zal een actieradius van 400 km voor bijna iedereen voldoende zijn. Zeker in combinatie met de verschillende genoemde laadmogelijkheden is de verwachting dat deze range in heel veel gevallen toereikend zal zijn. Ook hier zal de mindset van de rijder bepalend zijn. Indien je iets verder vooruit kijkt waar je heen wilt en daar rekening mee houdt, dan behoud je alle vrijheid die je mentaal zou willen. Immers, iedereen wil op elk moment van de dag naar Parijs rijden maar wie doet dit nu echt? En ook dat kan met de komende modellen!

Elektrisch rijden is absoluut de toekomst.
Waterstof is geen grondstof die vrij voorhanden is. Waterstof zal moeten worden gemaakt uit water en energie, wat een relatief inefficiënt proces is. Bijvoorbeeld als een windmolen 100 kWh aan energie produceert resulteert dit in een ongeveer 23 kWh aan energie aan de wielen in een waterstofauto. Als je deze 100 kWh in een elektrische aandrijving via een batterij wilt omzetten, dan houdt je 69 kWh over. Dit betekent dat elektrische rijden op batterijen 3x zo efficiënt is als het rijden op waterstof. De verwachting is dan ook dat waterstof voor het personenvervoer niet snel een groot aandeel zal uitmaken van de aandrijving. Alleen als tanken en actieradius een groot probleem is (lange afstanden, zwaar vervoer) dan zal waterstof wellicht een kans maken.

Het aantal elektrische auto’s groeit hard!
Als je naar het totaal op de wereld kijkt is het aandeel elektrische nieuwverkopen beperkt zo’n 1.7%. De ontwikkeling gaat echter snel, per jaar neemt het aandeel over de afgelopen jaren toe met ongeveer 50%. Als dit zo door gaat is het aandeel elektrisch op middellange termijn aanzienlijk. Kijken we naar NL dan gaat deze trend een stuk sneller, in 2018 was ongeveer 6% van de nieuwverkoop al elektrisch en dat gaat in de richting van meer dan 50% elektrische nieuwverkoop in 2030.

Groot laadpalen netwerk.
Als iedere elektrische auto’s als hij niet rijdt aan een publieke laadpaal zou moeten staan, dan zouden we inderdaad niet genoeg laadpalen hebben. In de praktijk is laden echter een combinatie van: thuisladen, op het werk landen, publiek langzaam landen en publiek snelladen. Bij goed gebruik van al deze opties zijn veel minder individuele laadpalen nodig. Bij de verkoop van een elektrische auto zal een goede laadpropositie onderdeel zijn van de dienstverlening. Hier zal een Europese laadpas bij worden geleverd waar zowel thuis, op straat / openbaar als bij snel laadstations kan worden geladen. Daarnaast zijn Volkswagen en Audi aangesloten bij het Ionity laadnetwerk. Hier werken enkele grote automotive merken (VW, Audi, Porsche, Daimler, BMW en Ford) samen om een Europees breed snel laadstation uit te rollen. Hier zijn de eerste stations al geplaatst, voor meer info zie: https://ionity.eu/en/where‐and‐how.html Wat wellicht nog belangrijker is, is de mindset van de mensen. Het merendeel van alle berijders zal in de praktijk niet meer dan +‐ 400km per week rijden. (20.000 km / jaar). Dit betekent dan ook dat je maar een keer per week je auto volledig moet opladen.

Het elektriciteitsnet.
Het elektriciteitsnet zal zeker aangepast moeten worden, echter zal door onder andere het laden en (op termijn) ontladen van de accu de behoefte en vraag van elektriciteit beter gebalanceerd worden. Het zogenaamde “smart charging”. Daarom zal de laadpropositie ook voorzien zijn van ‘load balancing’ dit betekent dat wanneer de aansluiting thuis niet overbelast kan worden. Wanneer de vraag groter is dan de capaciteit schakelt de slimme laadpaal dit automatisch terug, zodat overbelasting wordt voorkomen.

Samenstelling van de accu.
Het merendeel van de accu van de auto bestaat uit Lithium. Slechts voor een klein deel van de accu wordt Kobalt gebruikt. Lithium is voldoende voorradig en wordt inmiddels op een gereguleerde manier gewonnen. Kobalt is echter een punt van aandacht. Deze grondstof is slechts beperkt beschikbaar in minder stabiele landen in met name Afrika, waar arbeidsomstandigheden een probleem kunnen zijn. Gelukkig zijn er nu professionele partijen betrokken (waaronder VW) die de omstandigheden rond het winnen van deze grondstof erg belangrijk vinden. De verwachting is dan ook dat deze omstandigheden zullen verbeteren. Daarnaast zal de technologie van batterijen / accu’s verbeteren waardoor er minder grondstoffen nodig zullen zijn om een accu te produceren.