Volkswagen reduceert CO2-uitstoot in Nederland met een derde in één jaar tijd

21 januari 2021 om 13:46 in Nieuws Volkswagen Nieuws
Volkswagen
  • Gemiddelde CO2-uitstoot van 71 g/km voor alle in 2020 nieuw geleverde Volkswagen-modellen in Nederland
  • Verdere uitstootdaling verwacht door meer elektrisch aangedreven ID.-modellen
  • Volkswagen’s einddoel: CO2-neutraal in 2050

De introductie van de kwalitatief hoogstaande, betaalbare, elektrische ID. modelfamilie heeft ervoor gezorgd dat de CO2 uitstoot van Neerlands populairste automerk flink is gedaald. De gemiddelde CO2-uitstoot van alle auto’s die Volkswagen in 2020 in ons land leverde, bedroeg 71 gram/km. Daarmee blijft de CO2-uitstoot van Volkswagen in Nederland gestaag dalen ten opzichte van voorgaande jaren, en zelfs met een derde in 2020. Volkswagen was in 2020 niet alleen overall de nummer 1 in Nederland; met de ID.3 had Volkswagen in 2020 ook de populairste elektrische auto in de showroom staan.

Een groot deel van alle nieuw-verkochte Volkswagens in 2020 was geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven. In de verkoopmix had afgelopen jaar bijna 40% van alle verkochte ‘Nederlandse’ Volkswagens een vorm van elektrische aandrijving. Daarbij was er een belangrijke rol weggelegd voor de nieuwe, 100% elektrisch aangedreven ID.3. De Volkswagen ID.3 was het afgelopen jaar de populairste elektrische auto met 10.954 verkochte modellen, goed voor een marktaandeel van 23%. Ook de in december 2020 geïntroduceerde ID.4 stond in de top 10.

Productie ID.-modellen nu al CO2-neutraal

Internationaal heeft Volkswagen AG zich gecommitteerd aan het klimaatakkoord van Parijs. De onderneming zet sterk in op een vermindering van de CO2-uitstoot over de volledige waardeketen. Om de eigen ambitieuze milieudoelstellingen te halen, heeft Volkswagen AG vergaande maatregelen genomen om het gebruik van grondstoffen bij de productie te verminderen en het energieverbruik terug te brengen. Bovendien wordt er voor de productie van nieuwe Volkswagens steeds meer groene stroom gebruikt. Door deze en andere maatregelen is de productie van bijvoorbeeld de nieuwe ID.-modellen nu al CO2-neutraal.

Scherpe daling

Volkswagen en Nederland hebben in Europa een reputatie hoog te houden als het gaat om het verlagen van de CO2-uitstoot. Beide behoren al jaren tot de koplopers in Europa. Volkswagen Nederland onderschreef die rol afgelopen jaar met een gemiddelde CO2-uitstoot van 71 g/km. Ter vergelijking: in 2019 bedroeg de gemiddelde CO2-uitstoot van Volkswagen in ons land nog 106 g/km.

Het vervolg

Volkswagen verwacht dat de gemiddelde CO2-uitstoot van alle verkochte Volkswagens in Nederland de komende jaren verder zal dalen. Dat komt vooral door een groot modellenoffensief op het gebied van plug-in hybriden en elektrische auto’s. Inmiddels is de ID.4 SUV in ons land leverbaar en wordt de ID. Family de komende tijd verder uitgebreid. Het einddoel daarvan is een volledig CO2-neutrale status in 2050. Een belangrijke tussenstap daarbij is de ontwikkelingsstop van verbrandingsmotoren rond 2026. Vanaf 2040 brengt Volkswagen uitsluitend nog auto’s op de markt, die geen CO2 uitstoten.

Id.4