Volkswagen I.D. CROZZ: voorbode van elektrische coupé-SUV

18 april 2017 om 12:25 in Nieuws Volkswagen Nieuws
Volkswagen ID
  • Emissievrij studiemodel met vierwielaandrijving en 500 kilometer actieradius
  • Productieversie I.D. CROZZ komt in 2020 op de markt, als onderdeel van Volkswagens elektro-offensief
  • Vanaf 2025 leverbaar met volledig autonoom I.D. Pilot-systeem

De Volkswagen I.D. CROZZ is de derde loot aan de stam van de I.D.-familie. Het studiemodel van de elektrische cross-over utility vehicle (CUV) – die op Auto Shanghai 2017 (19 t/m 29 april) zijn wereldpremière beleeft – blikt vooruit op een reeks elektromodellen die Volkswagen vanaf 2020 op de markt gaat brengen.

Na de I.D. (in september 2016) en I.D. BUZZ (in januari 2017) is het nu de beurt aan de I.D. CROZZ om te laten zien waar Volkswagen met zijn toekomstige aanbod aan elektrische modellen naartoe gaat. Het model is een kruising tussen een vierdeurs coupé en een vierwielaangedreven SUV. Zijn elektromotoren hebben een gecombineerd vermogen van 225 kW, waarmee de I.D. CROZZ een topsnelheid van 180 km/u haalt. Als de Volkswagen aan een 150 kW laadstation (DC) wordt gekoppeld, kan zijn batterij binnen dertig minuten tot tachtig procent worden opgeladen. Op een volle batterij komt de I.D. CROZZ zo’n 500 kilometer ver (gemeten volgens de NEDC*).

CleanAir-systeem met actieve luchtfilters
De I.D. CROZZ heeft Volkswagens nieuwe Modular Electric Drive Matrix-platform (MEB) als basis en valt op door zijn lange wielbasis. De batterij is onder de cabinevloer weggewerkt, waardoor er binnenin een grote, flexibel in te delen ruimte werd gecreëerd. In deze ‘Open Space’ profiteren inzittenden bijvoorbeeld van het nieuwe CleanAir-systeem. Het werkt met actieve luchtfilters en laat via het multifunctionele scherm op het dashboard informatie over de luchtkwaliteit zien. Er zijn CleanAir-presets beschikbaar, waarmee inzittenden de temperatuur en luchtvochtigheid kunnen instellen op die van diverse aangename locaties. Zo kunnen zij binnen genieten van een heerlijk fris Himalaya-klimaat, zelfs als de I.D. CROZZ door het hart van Shanghai rijdt.