ID.3: altijd in voor een goed gesprek dankzij ID. Light

14 oktober 2019 om 8:54 in Nieuws Volkswagen Nieuws
Volkswagen ID.3
  • Innovatief ID. Light concept ondersteunt functies en waarschuwt met lichtsignalen
  • Nieuwe feature geeft de ID.3 karakter en persoonlijkheid

De ID.3, het eerste model binnen de compleet nieuwe ID. Family, maakt elektrisch rijden bereikbaar en onderscheidt zich door een groot rijbereik en tal van pionierende innovaties. Eén ervan is het ID. Light concept in het interieur, dat de bestuurder visueel ondersteunt tijdens het rijden en meer emotie creëert in de communicatie tussen inzittenden en ID.3.

Communicatie krijgt in de Volkswagen ID.3 een geheel nieuwe dimensie. Niet alleen volgt het voice control-systeem stemcommando’s direct op; de ID.3 ‘praat’ ook optisch met zijn inzittenden, dankzij het compleet nieuwe en intelligente ID. Light concept. Een LED-strip die over de volle breedte van het dashboard loopt, assisteert de bestuurder op basis van verschillende kleuren en animaties bij actuele functies. Eenmaal ingestapt geeft ID. Light visueel aan dat de aandrijving is geactiveerd en dat de auto ver- of ontgrendeld is.

Het systeem signaleert remacties en inkomende telefoonoproepen, en bevestigt informatie afkomstig van de infotainment-, navigatie- en de rijassistentiesystemen. Via knippersignalen adviseert het systeem van rijbaan te wisselen, maar het waarschuwt bijvoorbeeld ook wanneer de ID.3 op de verkeerde rijbaan rijdt. ID. Light ondersteunt bovendien de voice control-functie. Het reageert via een lichtsignaal op de stemmen van de inzittenden. Waarbij hij duidelijk maakt of de voice control-assistent reageert op de bestuurder of op de voorpassagier.

Vertrouwde kleuren versterken communicatie
“ID. Light werkt intuïtief door vertrouwde kleuren te gebruiken,” verklaart Valentina Wilhelm, User Experience Designer bij Volkswagen. Een volle batterijlading wordt aangegeven met de kleur groen, terwijl waarschuwingen – bijvoorbeeld een remmanoeuvre – in rood worden weergegeven. Het gebruik van licht geeft de ID.3 bovendien karakter: niet alleen via de koplampen, die oogbewegingen imiteren, maar ook in het interieur. Volgens Valentina Wilhelm “geeft dit gebruik van licht de auto meer persoonlijkheid en zorgt het voor een zeer eenvoudige en intuïtieve manier van communiceren.”