Aftellen naar de wereldpremière van de nieuwe Golf R

03 november 2020 om 10:23 in Nieuws Volkswagen Nieuws
Volkswagen Golf R
  • Onthulling meest krachtige Golf ooit op 4 november
  • Voorvader: Golf R32 uit 2002 met 241 pk en vierwielaandrijving; eerste Volkswagen met DSG

Volkswagen telt af naar de wereldpremière van de nieuwe Golf R, op 4 november aanstaande. Een dag later al start de verkoop van het nieuwe model – de meest krachtige Golf ooit – dat zijn oorsprong heeft in de legendarische Golf R32 uit 2002.

Volkswagen breidt zijn serie van sportieve Golf-modellen in rap tempo verder uit. Het debuut van de GTI, GTI Clubsport, GTE en GTD krijgt binnenkort een vervolg met de onthulling van het sportieve topmodel van de achtste generatie Golf: de nieuwe Golf R.

Grip op de zaak

De nieuwe Volkswagen Golf R is krachtiger, sportiever, efficiënter en digitaler dan ooit. Een ware highlight is het innovatieve vierwielaandrijfsysteem met selective wheel torque control op de achteras. De vierwielaandrijving wordt aangestuurd door een Vehicle Dynamics Manager die verregaand is geïntegreerd in de andere aandrijfsystemen, zoals het elektronische sperdifferentieel op de vooras (XDS) en adaptive chassis controle DCC. Dankzij die technologieën biedt de nieuwe Volkswagen Golf R optimale grip, een neutrale en nauwkeurige handling en maximale wendbaarheid. Voor de aandrijving zorgt een 2,0-liter viercilinder turbomotor, de krachtigste versie van de EA 888-motorserie die voor de Golf 8 beschikbaar is.

Onverwacht succes

In 2002 zorgde de allereerste R-versie van de Golf – de Golf R32 – voor een absolute sensatie. Met zijn 3,2-liter zescilindermotor en 177 kW/241 pk was het de meest potente Golf die Volkswagen tot dat moment had uitgebracht. Ook deze ‘R’ was voorzien van vierwielaandrijving en hij sprintte in slechts 6,6 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u en haalde een topsnelheid van 247 km/h. Het model was driemaal zo succesvol als aanvankelijk verwacht.

Grensverleggend

Vanaf medio 2003 was het tevens de allereerste Volkswagen die werd geleverd met een DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling. Hiermee werd de Golf R32 de technologische maatstaf in de compacte klasse werd. In 2005 debuteerde de tweede generatie van de Golf R32 (gebaseerd op de Golf V), die met 184 kW/250 pk nog meer power leverde. Daarmee was dit ook de eerste Golf die een topsnelheid van 250 km/h haalde. Vier jaar later volgde diens opvolger op basis van de Golf 6. Die de natuurlijk aangezogen V6 verruilde voor een 2,0-liter TSI turbomotor. Deze was 21 procent zuiniger dan de R32. De ‘R32’ werd de ‘R’ en daarmee nam het vermogen van deze derde generatie verder toe tot 199 kW/270 pk. In september 2013 trad de vierde generatie van de Golf R aan op basis van de Golf 7, die met 221 kW/300 pk de magische pk-grens doorbrak.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.