7 Tips om het maximale uit uw elektrische auto te halen bij koud weer

24 november 2021 om 12:08 in Nieuws Volkswagen Nieuws
Top 7 elektrische auto

Het voordeel van een elektrische auto in winterse omstandigheden is dat u altijd kunt instappen in een verwarmde auto! Daarnaast is het tijdens het rijden de kunst om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de accu om zo de actieradius te optimaliseren. Met de onderstaande tips komt u elektrisch de winter door!

1. Verwarm vóór

Een elektrische of plug-in Volkswagen is met een app op afstand voor te verwarmen. Gebruik deze mogelijkheid om voor vertrek de auto op de gewenste temperatuur te brengen, terwijl hij nog aan de lader staat. De app bevat een handige timer waarmee u de verwarming wanneer u maar wilt automatisch kunt activeren. De auto hoeft dan tijdens de start niet veel energie te gebruiken om op te warmen zodat u direct met een warme auto én een volle accu kunt wegrijden.

2. Zet uw stoelverwarming aan

Maak optimaal gebruik van de stoelverwarming om uzelf lekker warm te houden tijdens de rit. Zo kunt u de temperatuurregeling een tandje lager zetten. Stoelverwarming kost veel minder energie dan het verwarmen van de hele auto met de kachel én is net zo comfortabel.

3. Gebruik uw Cruise Control

Maak tijdens uw rit optimaal gebruik van de cruise control. Met een constante snelheid verbruikt u namelijk minder energie.

4. Rij op winterbanden

In winterse omstandigheden is het júist met een elektrische auto nog beter om op winterbanden te rijden. Ze zorgen namelijk voor extra grip. Dit is niet alleen goed voor de veiligheid, maar ook omdat met meer grip, minder energie verloren gaat. Over banden gesproken… houdt altijd uw bandenspanning in de gaten. Als de spanning te laag is, gaat het verbruik omhoog.

5. Plan uw rit

Heeft u een lange rit voor de boeg, zorg er dan voor dat u rijdt in de meest zuinige (eco)modus om het stroomverbruik te beperken en de actieradius te maximaliseren. Plan ook goed vooruit en maak gebruik van uw navigatiesysteem voor de meest efficiënte routes. Maak ook gebruik van handige apps voor het makkelijk vinden van snelladers als u veel kilometers gaat maken.

6. Bespaar op gewicht

Gebruik uw auto niet als opslagplek, maar haal spullen die u niet nodig heeft eruit. Elk onnodig apparaat, kinderstoeltje of kratje met ongebruikte spullen weegt in dit geval letterlijk en figuurlijk extra zwaar. Elke verlaging van het gewicht heeft een gunstig effect op een hogere actieradius.

7. Rij rustig en anticipeer

Wanneer u op de snelweg geen 120, maar zo’n 100 kilometer per uur rijdt, dan scheelt het veel energie. Probeer daarnaast zo veel mogelijk gas los te laten in plaats van te remmen als u wilt vertragen. Een elektrische auto wint namelijk energie terug bij het loslaten van het gaspedaal. Door geleidelijk te rijden zonder te veel te remmen kunt u de actieradius fors vergroten