Volkswagen-stagiaires onthullen 400pk sterke Golf GTI Heartbeat

06 mei 2016 om 13:28 in Nieuws Volkswagen Nieuws
Golf GTI Heartbeat
  • Indrukwekkende one-off GTI gebouwd door Volkswagen stagiaires uit Wolfsburg
  • Stagiaires uit Saksen onthullen Golf R Variant Performance 35 met 350 pk
  • Beide auto’s beleven wereldpremière tijdens GTI Treffen bij Wörthersee

12 stagiaires van Volkswagen en Sitech Sitztechnik hebben in Oostenrijk hun twee speciale edities van de Golf GTI en Golf R onthuld.

De 400pk/295kW sterke Golf GTI Heartbeat kenmerkt zich door een fantastisch geluid, een contrasterend kleurenschema, een honingraatdesign en hartslagsymbolen alsmede een audiosysteem met een vermogen van 1.360 watt uit zeven speakers. Bij het interieur- en exterieurdesign van de Golf GTI Heartbeat diende de emotie die de GTI opwekt en de 40e verjaardag van de Golf GTI als inspiratiebron. Deze unieke GTI is gebaseerd op de Golf GTI Performance en werd ontwikkeld in iets minder dan negen maanden.

Exterieur-highlights van de tweedeurs Golf zijn de lakkleur reflexzilver metallic, waarbij het dak en de voorzijde zijn bekleed met een contrasterende folie. De GTI-honingraatpatronen in opvallend Tornadorood met donker- en lichtgrijze accenten op de motorkap, het dak en de spatborden, zorgen voor opvallende contrasten. Daarnaast dragen een specifiek voor deze uitvoering ontwikkelde bodykit met hoogglans afwerking en de speciale 20 inch lichtmetalen BBS-wielen bij aan het sportieve uiterlijk van de auto.

In het interieur wordt de aanblik bepaald door de twee kuipstoelen uit de Golf GTI Clubsport S. Ze zijn voorzien van een opgestikt ‘40’-embleem op de hoofdsteunen in de kleur kristalgrijs en een honingraatstructuur met een rode achtergrond op de rugleuningen. Deze bekleding is ook op de portieren te vinden. Op de sierdelen in de portierpanelen en de sierstrip boven het dashboardkastje prijkt een doorlopende lijn met een hartslagsymbool.

In plaats van een achterbank en een bagageruimte is het achtercompartiment van deze auto gevuld met een high-end audiosysteem met een vermogen van 1.360 watt en zeven speakers en een speciaal hifi-systeem met LED-verlichting en een glazen afdekking met inscriptie.

De Golf GTI Heartbeat laat zien waartoe leerlingen in staat zijn als ze de praktijkgerichte training krijgen die wordt aangeboden door Volkswagen. Van het oorspronkelijke idee tot de wereldpremière in Maria Wörth waar tienduizenden GTI-fans zijn neergestreken, hebben de vijf vrouwen en zeven mannen bijna alles zelf uitgedacht. Na te hebben gediscussieerd over de vele ideeën en technieken, kozen ze voor het emotionele Heartbeat-concept. Vervolgens ontwikkelden ze de auto.

De teamleden worden opgeleid tot interieurbekleder, automotive technicus op het gebied van mechatronica, autospuitexpert, technisch productdesigner en procestechnicus met als specialisme plastics en rubbercomponenten. Door deel te nemen aan het Volkswagen Vocational Training-project doen de jonge talenten veel kennis en ervaring op en ze zijn uitgegroeid tot een hecht team onder leiding van projectmanager Holger Schülke. “Tijdens de creatie van hun droom-GTI leren de stagiaires wat er zoal komt kijken bij de ontwikkeling en productie van een auto,” aldus Peter Christ, hoofd van de afdeling Automotive Technology Training in Wolfsburg. “We selecteren bijzonder getalenteerde jonge mensen en geven ze de kans om in een vroeg stadium te leren van ervaren collega’s vanuit het gehele bedrijf – die bijvoorbeeld werkzaam zijn op de designafdelingen, in het MultiMedia Center of de lakafdeling.” De Golf GTI Heartbeat is het negende GTI-project van Volkswagen Vocational Training sinds 2008 dat door stagiaires is ontwikkeld.

De GTI’s van de Wörthersee-meetings 2008 – 2016 met hun bijzondere kenmerken

2008: Golf GTI Performance: vleugeldeuren, driezitter, luchtvering
2009: Golf GTI Street: two-tone lak met decoratieve folie
2010: Golf GTI Yellow Pearl: exclusieve exterieurafwerking met bijpassend interieur
2011: Golf GTI Reifnitz: tweezitter, in meerdere kleuren uitgevoerde carrosserie met naadloze overgangen, aluminium versnellingspook
2012: Golf GTI Black Dynamic: decoratieve folie, ingestanste GTI-logo’s op portieren
2013: Golf GTI Cabrio Austria: carrosserie gespoten in de kleuren rood en wit, luchtinlaten met honingraatpatroon
2014: Golf GTI Wolfsburg Edition: kleurenschema van de stad Wolfsburg op de carrosserie en in het interieur, logo’s op de portieren
2015: Golf GTI Dark Shine: uitlaatsysteem met spectaculair geluid en verstelbare kleppen
2016: Golf GTI Heartbeat: tweezitter met 400 pk (295 kW), two-tone lak met donker contrasterende folie, interieur en exterieur voorzien van hartslagsymbolen en honingraatpatronen

Tweede wereldpremière: de Golf R Variant Performance 35
Stagiaires van de Volkswagen Sachsen-fabriek in de Duitse deelstaat Zwickau hebben een tweede Wörthersee-showauto onthuld: de Golf R Variant ‘Performance 35’. Het nummer ‘35’ verwijst naar het tot 350 pk (257 kW) verhoogde vermogen en het feit dat in 2016 in Maria Wörth de 35e Wörthersee-meeting plaatsvindt. Dit studiemodel laat zien dat de stagiaires niet alleen creatief en vakbekwaam zijn, maar ook over de benodigde teamgeest en technische expertise beschikken. De aanduiding ‘Performance’ verwijst naar de rijke historie, de precisie en de perfectie van Volkswagen Sachsen, de enige fabriek waar de Golf Variant wordt gebouwd. Highlights van het showmodel uit Zwickau zijn de carrosserie met meerdere lagen lak in de kleuren kwartsiet en Tornadorood, die met de hand zijn aangebracht om naadloze overgangen te realiseren. De motorkap is voorzien van twee ventilatieopeningen.

Het interieurdesign is afgestemd op het kleurenschema van het exterieur en de hemelbekleding is gepersonaliseerd met behulp van airbrush-technieken en voorzien van LED-sterren. Het high-end audiosysteem dat in de bagageruimte is gemonteerd, beschikt in totaal over 12 speakers en heeft een vermogen van 2.500 watt. De bagageruimte kan evengoed volledig worden gebruikt en is voorzien van een elektrisch verschuifbare bagageruimte. Speciaal voor de première aan de Wörthersee is in de laadruimte tevens een ‘P 35’-kinderfiets met bijpassend kleurenschema te vinden.