Milieu-investeringsaftrek bij aanschaf van elektrische auto

10 november 2020 om 12:04 in Nieuws
Elektrische auto

Milieu-investeringsaftrek bij aanschaf van elektrische auto

Met de milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt u als ondernemer de fiscale winst verlagen. De MIA is een subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. 100% elektrische auto’s vallen ook onder deze regeling. Lees hier alles over de MIA en hoe u als ondernemer deze kunt gebruiken.

Met de MIA regeling wil de overheid investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen stimuleren. Hiermee krijgen ondernemers de mogelijkheid om de fiscale winst te verlagen.

Percentage van investeringsbedrag

Bij elektrische personenauto’s geldt dat een ondernemer tot 13,5% van het investeringsbedrag in mindering kan brengen op de fiscale winst. Dit geldt tot een maximumbedrag van € 40.000. Het investeringsbedrag (incl. bijkomende kosten en een laadpunt) wordt afgetopt op € 40.000. Dat betekent dat de ondernemer op het resterende gedeelte geen MIA kan toepassen.

Voor volledig elektrische bedrijfswagens, zoals de Volkswagen e-Crafter, kan de ondernemer 36% MIA subsidie claimen tot een maximale aanschafwaarde van € 75.000.

Mia

Rekenvoorbeeld

Om u een zo goed mogelijk idee te geven van het mogelijke MIA-voordeel vindt u hiernaast een rekenvoorbeeld. Per bedrijf kan de hoogte van het voordeel afwijken. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen belastingtarief en de mogelijkheden voor vrije afschrijving en aftrek van de winst.

Welke kosten komen in aanmerking voor de MIA?

Volgens de RVO kunnen de onderstaande kosten ook meegenomen worden in de MIA:

  • Aanschafprijs van de auto;
  • Accessoires af-fabriek;
  • Laadpaal;
    Het oplaadpunt kunt u ook meenemen in uw aanvraag voor de MIA. Het maximumbedrag van € 40.000 geldt dan voor de EV en het oplaadpunt samen.
  • Rijklaar maken;
  • Verwijderingsbijdrage;
  • Legeskosten

Aanmelden voor MIA

Wanneer u gebruik wilt maken van de MIA geeft u dit tijdig door aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). U kunt uw MIA aanvragen via mijn.rvo.nl. Na de aankoop of bestelling van een elektrische auto dient de ondernemer binnen drie maanden de MIA subsidie aan te vragen. De datum van bijvoorbeeld het ondertekenen van een koopcontract of een offerte is hierin leidend.

 

MIA op zakelijke lease

Ja, ook op volledig elektrische leaseauto’s is de MIA van toepassing. De leasemaatschappij vraagt in dit geval de MIA aan en verwerkt het fiscale voordeel in het maandelijkse leasetarief van de EV.

Elektrisch Rijden-voordeel

Milieu-investeringsaftrek niet voor occasions

De MIA is bedoeld voor nieuwe auto’s. Jong gebruikte auto’s komen doorgaans niet in aanmerking hiervoor, tenzij ze fiscaal wél als nieuw worden gezien. Volgens de Belastingdienst is een nieuwe auto een voertuig dat niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik is genomen of niet meer dan 6.000 kilometer heeft gereden. Elektrische demonstratieauto’s komen in bepaalde gevallen dus wel in aanmerking voor deze subsidieregeling.

 

In 2020 nog elektrisch rijden?

De combinatie van een lage bijtellingspercentage van 8% en de milieu-investeringsaftrek maakt elektrisch rijden dit jaar extra interessant. De komende jaren wordt het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s langzaam verhoogd naar 22%.

Bron: Meer over MIA