Het mobiliteitsbudget; dé oplossing voor de veranderende mobiliteitsbehoefte

De leaseauto is anno nu niet meer de enige mobiliteitsoplossing die u als ondernemer aan uw medewerkers kunt bieden. Met een mobiliteitsbudget geeft u hen de keuzevrijheid voor de best passende manier van vervoer. In dit artikel leest u alles over de mogelijkheden van het mobiliteitsbudget en bij welke medewerkers dit een passende mobiliteitsoplossing is.

Van leasefietsen, tot deelauto’s en het openbaar vervoer. Een leaseauto van de zaak is al lang niet meer de enige mobiliteitsoplossing die u uw medewerkers kunt bieden.  Met een mobiliteitsbudget kunnen zij zelf bepalen hoe zij hun kilometers voor het werk maken.

Hoe werkt een mobiliteitsbudget?

Een medewerker ontvangt een bedrag waarmee de reiskosten naar klanten en relaties en ook woon-werkverkeer kunnen regelen. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de kosten. Het geld dat ze niet gebruiken mogen ze in veel gevallen houden en wanneer er een tekort is, zijn de kosten voor henzelf. Dit zorgt ervoor dat medewerkers meer vrijheid hebben én bewuster nadenken over hun reisgedrag. Is een afspraak op locatie bijvoorbeeld écht noodzakelijk of kan het ook aan de hand van een videocall?

Fiscaal aantrekkelijk

Met een mobiliteitsbudget heeft een werkgever alle vrijheid in het regelen van de mobiliteit. Dit betekent géén fiscale bijtelling. Wanneer u als werkgever gebruikt maakt van een mobiliteitsbudget, moet dit voor de fiscus worden vastgelegd. Er zijn verschillende aanbieders van mobiliteitsbudgetten. Shuttel is zo’n aanbieder van mobiliteitsbudgetten. Dat doen zij door middel van een mobiliteitskaart. Dit bedrijf heeft hiervoor een platform ontwikkeld waar alles in wordt geregistreerd.

Bijvoorbeeld: Uw medewerker heeft een budget van € 1.000. Met het platform van Shuttel kan hij/zij dit bedrag besteden en met de mobiliteitskaart wordt bijgehouden waar het precies aan wordt uitgegeven. Zo kan uw medewerker met deze kaart inchecken in het OV, fungeert hij als tankpas en betaalt uw medewerker er zijn parkeerkosten mee.

Wanneer er aan het einde van de maand een deel van het budget overblijft, kan de werknemer dit innen. Hier dient hij wel inkomstenbelasting over te betalen.

Mobiliteitsbudget – de voordelen op een rij

  • Keuzevrijheid en flexibiliteit voor de medewerker
  • Gemak voor de werkgever
  • Minder administratie
  • Kosten besparen
  • Inzetbaar voor zakelijke, woon-werk en privé kilometer
  • Het mobiliteitsbudget wordt hiermee maximaal benut