De koning van De Koning

09 oktober 2017 om 16:35 in Audi Nieuws Nieuws Volkswagen Nieuws VW Bedrijfswagens Nieuws
Arjan Schouten

‘De koning van De Koning’

Master Technician Arjan Schouten 50 jaar in dienst

 

Sommige oudere medewerkers bij bedrijven tellen de dagen af tot hun pensionering en verheugen zich op de zee van vrije tijd die lonkend op hen wacht. Arjan Schouten behoort duidelijk niet tot die groep. Integendeel! Een halve eeuw in dienst van M. de Koning Automobielbedrijven; Arjan Schouten is daarmee de onbetwiste recordhouder binnen deze onderneming en in dat opzicht ‘de koning van De Koning’.

 

Arjan Schouten weet nog goed hoe hij als jongen van 15 voor het eerst binnen stapte bij Maarten de Koning, de grondlegger van het bedrijf. “Ik was net van de ambachtsschool af en wilde aan de slag. Mijn vader liet dat weten aan de heer De Koning. Korte tijd later mocht ik langskomen in de loods in de Stormpolder te Krimpen aan den IJssel. Ik werd aangenomen als een soort manusje van alles. Ik liep mee met de heer De Koning en bij de monteurs in de werkplaats. Ik waste auto’s, pompte banden op en keek vooral mee hoe ‘de mannen’ aan auto’s sleutelden. Dat was een prima leerschool. Na verloop van tijd werd ik op cursus ‘Hulpmonteur’ gestuurd. Zo behaalde ik mijn eerste diploma in de autotechniek. Er volgden méér: monteur én eerste monteur. Ook heb ik in de loop der jaren heel wat (bij)scholingen gevolgd bij de Volkswagen-importeur.”

 

Autobedrijf de Koning begon in 1964 als universeel garagebedrijf. Begin jaren zeventig kreeg men het dealerschap van Volkswagen. Inmiddels was de zaak verhuisd naar de Parkzoom in Krimpen aan den IJssel. Sindsdien  groeide het bedrijf gestaag verder en bereikte het uiteindelijk de huidige omvang. En Schouten groeide mee. “Er is op mijn vakgebied enorm veel veranderd “, stelt hij vast. “Vroeger was je écht monteur, tegenwoordig sta je te boek als autotechnicus. Het sleutelen is zo’n beetje voltooid verleden tijd. Repareren is voor een belangrijk deel ‘vervangen’ geworden en auto’s zitten tegenwoordig volgepropt met elektronica. Wat niet veranderd is, is het ‘De Koning-DNA’. Deze onderneming is duidelijk nog steeds een familiebedrijf waarin naar elkaar wordt omgekeken. Het is niet voor niets dat hier relatief veel medewerkers lang in dienst zijn.
In zijn lange loopbaan fungeerde Arjan Schouten ook jarenlang als leermeester voor jonge Innovam-leerlingen die het monteursvak onder de knie wilden krijgen. De Krimpenaar stopte er al zijn enthousiasme en energie in; ook in zijn eigen tijd. Daarnaast is Schouten als diagnosetechnicus (‘Master van VW’), hoogvolttechnicus en bedrijfstrainer; een discipline waarin hij modeljaartrainingen volgt en zijn daar opgedane kennis overbrengt op zijn collega’s bij De Koning.
Het jubileum werd uiteraard gevierd met gebak en een gezellige lunch in de showroom met alle Krimpense collega’s waarbij Arjan Schouten flink in het zonnetje werd gezet.