10 tips om de actieradius te vergroten

04 januari 2021 om 13:43 in Nieuws
Volkswagen ID.4

1. Maak optimaal gebruik van regeneratief remmen

Wanneer je je voet van het pedaal haalt, remt de auto vanzelf af en gebruikt het de energie die daarbij vrijkomt om de accu bij te laden. Ga je slim met deze techniek om, dan kun je verder komen op één acculading en slijten de remmen minder snel.

2. Accelereer met mate en anticipeer

Vloeiend rijden vergroot de actieradius aanzienlijk. Hoe minder je remt en optrekt, hoe meer energie je bespaart. Anticipeer dus goed in het verkeer en kijk vooruit. Laat tijdig het pedaal los en laat de auto uitrollen bij snelheid minderen of stoppen voor een verkeerslicht.

Volkswagen ID.3 1st laden
Audi e-Tron M de Koning

3. Gebruik de Cruise Control

Met een constante snelheid verbruik je minder energie. Gebruik dus zo vaak mogelijk de (Adaptive) Cruise Control – ook bij lagere snelheden. Houd voldoende afstand met je voorligger, zodat je zo lang mogelijk met dezelfde snelheid kunt blijven rijden.

4. Vermijd energievreters

Ga bewust om met energievreters als verwarming en airconditioning. Zet eens wat vaker de stoelverwarming aan en laat de ‘gewone’ verwarming voor wat het is. Je hebt het net zo warm én je bespaart flink wat energie.

5. Verwarm of koel aan de laadpaal

Verwarm of koel je auto als hij aan de laadpaal staat. Je gebruikt hiervoor dan de netstroom in plaats van de stroom uit je accu. Zo houd je meer energie over voor het rijden en is het accupakket al op de optimale werktemperatuur gekomen vóór vertrek.

6. Zorg voor de juiste bandenspanning

Controleer regelmatig de bandenspanning. Volle banden zijn niet alleen belangrijk voor je veiligheid, maar verminderen ook de weerstand op de weg. En dat werkt dan weer voordelig op je actieradius!

Volkswagen e-Crafter
Audi_e-tron_55_quattro

7. Let op je snelheid

Het verschil in verbruik tussen bijvoorbeeld 120 km/u en 130 km/u is maar liefst 20%! Probeer dus liever iets langzamer te rijden. Het scheelt bijna niets in reistijd, maar wel enorm in verbruik. Bij lange stukken rijden ben je met een lagere snelheid eerder op je bestemming omdat je minder vaak hoeft te laden.

8. Plan vooruit en sta zo min mogelijk stil

Rijden in de spits kan een ‘radiuskiller’ zijn: door het vele stoppen en starten gebruikt de elektromotor iedere keer veel kracht. Probeer de spits dus te vermijden waar mogelijk. Daarnaast kan de speciale routeplanner van in onze elektrische modellen je helpen zo efficiënt mogelijk de route te plannen.

Audi e-tron snellaad

9. Haal ongebruikte spullen uit je auto

Gebruik je auto niet als opslagplek, maar haal spullen die je niet nodig hebt eruit. Elk onnodig vol kratje of ongebruikt kinderstoeltje betekent extra gewicht en een minder grote actieradius.

10. Ken je auto

Deze tip ligt wellicht voor de hand, maar het maximale uit je actieradius halen begint eigenlijk met het perfect kennen van je elektrische auto. Door slim gebruik te maken van functies als e-manager (onderdeel van We-Connect) en verschillende regeneratiestanden, kun je optimaal genieten van alle voordelen van elektrisch rijden. Meer weten met welke slimme features jouw elektrische auto is uitgerust? Onze verkoopcollega’s vertellen je er alles over. Ze zijn bereikbaar via telefoon of whatsapp op 088-2013480.