Elektrisch rijden zakelijk Mdekoning

Alles over zakelijk elektrisch rijden.

Elektrisch rijden brengt vele fiscale /  belastingvoordelen met zich mee.
De Nederlandse overheid ziet net als wij de noodzaak en potentie van elektrisch rijden. In de toekomst, maar ook nu al. Daarom zijn er verschillende kortingsregelingen en belastingvoordelen waar u als eigenaar van een elektrische auto gebruik van kunt maken. Bij aanschaf én bij gebruik van de auto.

Neem contact met ons op
Wilt u meer weten over Elektrisch rijden?
Wij helpen u graag verder.

Elektrisch rijden Mdekoning
elektrisch rijden Mdekoning

Bijtelling elektrisch rijden

Wanneer u uw elektrische auto van de zaak zowel zakelijk als privé gebruikt betaalt u hierover belasting; de zogenaamde bijtelling. Vanaf 1 januari 2020 gaat de bijtelling per jaar met 4% omhoog. Wat betekent dat er op elektronische voertuigen momenteel 8% bijtelling over de catalogusprijs van de auto staat.
Wanneer de catalogusprijs hoger is dan €45.000 geld er een bijtelling van 22%.

Volkswagen ID.SpaceVizzion mdekoning

MIA en Vamil

Het is mogelijk om te profiteren van fiscaal voordeel via de MIA en Vamil regeling. Bij het Milieu-Investeringaftrek (MIA) is het percentage van de aftrek afhankelijk van de milieueffecten en gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. U kunt dus voordeel krijgen op uw milieuvriendelijke elektrische auto. De investeringsaftrek bedraagt maar liefst 13,5%, 27% of 36% van het totale investeringsbedrag en wordt vervolgens ten laste gelegd op de winst. Hierdoor zal u uiteindelijk minder vennootschaps- of -inkomsten belasting moeten betalen. De Vamil zal het mogelijk maken om het bedrijfsmiddel voor 75% van de kosten in het jaar van aanschaf af te schrijven. De restante 25% zal op de reguliere manier worden afgeschreven. Voor deze twee regelingen komen aanschafkosten, voortbrengingskosten en aanpassingskosten in aanmerking.

ID BUZZ Mdekoning

BPM en de elektrische auto

Wanneer u een nieuwe elektrische auto aanschaft hoeft u momenteel nog geen aanschafbelasting (bpm) te betalen. Elektrische auto’s zijn tot 2025 vrijgesteld van deze vorm van belastingen. Koopt u in 2025 een nieuwe elektrische auto?
Dan zal u hiervoor een eenmalige belastingsom krijgen van € 360 per auto aan bpm. De jaren die hierop volgen zullen dit bedrag gekoppeld aan de inflatie doen stijgen.

Volkswagen ID.3 1st pedalen detail

Motorrijtuigen belasting

Elektrische auto’s vallen tot 2025 buiten de motorrijtuigenbelasting (mrb). Vanaf dat jaar gaat u wel mrb betalen echter zullen deze kosten slechts een kwart zijn van de normale belastingen. Vanaf 2026 zal het belasting voordeel aflopen en zal de eigenaar van een elektrische auto de volledige motorrijtuigenbelasting betalen.

Volkswagen ID.3 1st dashboard

Lokale subsidies

In veel gemeenten wordt het aanschaffen van een elektrisch voertuig gestimuleerd door regionale subsidies. De aanschaf van een elektrische auto of laadpunt kan op deze manier een stuk aantrekkelijker worden gemaakt. U kunt hiervoor bij uw gemeente of provincie informeren zodat u op de hoogte bent welke subsidies voor u van belang kunnen zijn.

Wij zullen ons best doen om altijd de meest actuele informatie aan te bieden. Via de website van de Rijksoverheid kunt u zelf kijken voor welke financiële voordelen u in aanmerking komt en waar u deze eventueel kan aanvragen.