Elektrisch rijden Mdekoning

Algemeen

Hieronder vindt u antwoord op uw algemene vragen over elektrisch rijden.

Hoe rijdt een elektrische auto?

Bij een elektrische auto vind u veel minder bewegende onderdelen dan bij een verbrandingsmotor. Er is geen versnellingsbak omdat er niet geschakeld hoeft te worden. Eenzelfde ervaring als rijden in een automaat. U accelereert snel en traploos vanuit stilstand. Meer weten over rijden in een elektrische auto en de accu?

Is een elektrische auto net zo veilig als een conventionele auto?

Ja. Elektrische Volkswagens zijn voorzien van de beste veiligheidssystemen en daardoor net zo veilig als een Volkswagen op brandstof. Zo wordt het hoogspanningssysteem gedeactiveerd bij een crash en is de accu afgedekt door een bijzonder stabiele behuizing.

Welke elektrische modellen bieden jullie aan?

Bij M. de Koning hebben wij een mooi aanbod nieuwe én gebruikte elektrische auto’s van Volkswagen en Audi.
Bekijk hier ons elektrische aanbod.

Is elektrisch rijden duurder dan rijden in een benzine- of dieselauto?

Hoewel de aanschafkosten van een elektrische auto op dit moment nog hoger zijn dan bij een reguliere brandstofauto, bespaar je met elektrisch rijden op andere vlakken. Zo profiteer je van veel belastingvoordeel, minder bijtelling, minder onderhoudskosten en lagere kosten per kilometer dan bij een brandstofauto. Ook betaal je geen wegenbelasting en BPM.

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

Elektrisch rijden heeft verschillende voordelen, voor het milieu én voor jou. Zo stoot een elektrische auto geen CO2 en stikstof uit tijdens het rijden, wat een stuk schoner en duurzamer is. Maar ook voor je portemonnee kan een elektrische auto voordelig zijn. Zo maak je als eigenaar van een elektrische auto gebruik van verschillende fiscale voordelen, heb je te maken met lagere onderhoudskosten en betaal je een lagere prijs per kilometer voor je ‘brandstof’.

Is het mogelijk om een elektrische schok te krijgen?

Alle onderdelen die onder spanning staan, zijn zo gezekerd en gescheiden van de carrosserie dat aanraken zonder gebruik van gereedschap onmogelijk is. Bij grote reparaties door de Volkswagen dealer wordt het hoogspanningssysteem tijdelijk uitgeschakeld. In geval van een crash wordt het systeem automatisch uitgeschakeld.

Hoe groen is elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is de groenste manier om auto te rijden. Bij het rijden stoten elektrische auto’s geen CO2 of stikstof uit. Veel onderdelen van elektrische auto’s kunnen hergebruikt of gerecycled worden. Ook tijdens de productie wordt er al rekening gehouden met de uitstoot. Zo wordt de nieuwe ID.3 volledig CO2 neutraal geproduceerd in een speciaal daarvoor ontworpen fabriek.

Accu en actieradius

Hieronder vindt u antwoord op uw accu gerelateerde vragen over elektrisch rijden.

Hoe ver kan ik rijden op een volle accu?

Uw actieradius hangt onder andere af van uw rijstijl, de capaciteit van de accu en de belasting van uw auto. Hoe efficiënter u rijdt, hoe meer kilometers u kunt maken.

Wat beïnvloedt de actieradius van een elektrische auto?

De maximale actieradius kan onder andere worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag. De airco en verwarming verbruiken veel energie en hebben daarmee veel invloed op de actieradus.

Van welk materiaal zijn de accu's gemaakt?

De accu’s van onze elektrische modellen zijn lithium-ion accu’s. In plaats van onder de motorkap, zitten ze verwerkt in de vloer. De ruimte die u daarmee bespaart, geeft plek voor extra accu’s en dus een grotere actieradius. Omdat de batterij licht is, kunt u lange afstanden afleggen op één lading. Ook is de accu minder gevoelig voor temperatuurwisselingen dan andere varianten, zodat u het maximale uit uw laadbeurt haalt.

Opladen

Heeft u nog vragen omtrent het opladen van uw elektrische voertuig? Hier bent u aan het goede adres!

Wat kost het opladen van mijn auto?

Een volle elektrische tank is goedkoper dan een volle bezine- of dieseltank. Maar wat kost elektrisch opladen dan precies? Bekijk onze video over het betalen voor laden.

Kan ik zien wanneer de auto volledig is opgeladen?

Ja. Dit wordt weergegeven op het thuislaadpunt, via een smartphone app en via de laadstatusindicator in het dashboard.

Kan ik ook alleen snelladen, en thuisladen overslaan?

In theorie is dat mogelijk, maar in de praktijk is thuisladen en openbaar laden praktischer. Snellaadstations vind u met name langs snelwegen. Laden bij een snellaadstation betekent dat u ter plekke moet wachten totdat de auto voldoende opgeladen is. Als u uw auto thuis of op het werk oplaadt, kun jij gewoon door met uw dag terwijl uw auto weer op volle kracht komt.

Is snelladen slecht voor de accu?

Nee, snelladen is niet per definitie slecht voor de accu. Zeker als u maar af en toe snelladers gebruikt, is het geen enkel probleem. Volg wel altijd de laadinstructies op.

Mag ik het laadproces onderbreken als de accu nog niet volledig geladen is?

Ja. Dit kan door de auto te ontgrendelen met de afstandsbediening en vervolgens de laadkabel binnen 30 seconden te ontkoppelen.

Moet ik wachten tot de batterij helemaal leeg is voordat ik de auto oplaad?

Nee, u kunt de accu op elk gewenst moment bijladen. De capaciteit wordt namelijk niet beïnvloed door gedeeltelijk laden, omdat de lithium-ion accu geen geheugeneffect heeft.

Wat is het verschil tussen laden op wisselstroom of op gelijkstroom?

Een reguliere laadpaal levert wisselstroom. Omdat uw elektrische auto gelijkstroom nodig heeft, vindt er in de auto een stroomtransformatie plaats tijdens het laden. Bij een snellader werkt dit iets anders. Deze speciale laadpalen leveren van zichzelf al gelijkstroom, waardoor er geen omzetting nodig is en uw auto dus sneller laadt.

Is er een plattegrond van alle laadpalen in Nederland?

Ja, er zijn verschillende handige websites waarop u alle laadpunten in Nederland en Europa kunt zien. Voorbeelden hiervan zijn Openbaarladen.nlOplaadpalen.nl en Oplaadpunten.nl. Ook zijn er apps beschikbaar voor uw smartphone om onderweg te kunnen zien waar er beschikbare laadpalen staan.

Kan ik thuis zelf een laadpaal installeren?

Het installeren van een thuislaadpunt is specialistisch werk. Daarom bieden wij via Shuttel een totaalpakket aan: een thuislaadpunt inclusief installatie. Zo bent u er zeker van dat jouw laadpunt goed is geïnstalleerd en voorkomt u storingen. Zakelijke klanten kunnen wel laadpunten door een eigen installateur laten plaatsen. Neem contact op met uw dealer voor meer informatie.

Service

Alle vragen over de service van uw elektrische voertuig vindt u hier.

Wat houdt het onderhoud van een elektrische auto in?

Het onderhoud van een elektrische auto bestaat uit een inspectieservice en vervanging van de interieurfilter en remvloeistof. Dat is een stuk minder dan bij een brandstofauto. Wel moeten slijtagedelen, zoals remmen, banden en ruitenwissers, regelmatig gecontroleerd en, waar nodig, vervangen worden.

Hoe lang heb ik garantie op de accu?

Op de hoogvoltaccu geldt een garantie van 8 jaar (96 maanden) of maximaal 160.000 kilometer, wat het eerste wordt bereikt.

Wat valt er buiten de garantie van de accu?

De hoogvoltaccu heeft 8 jaar garantie (maximaal 160.000 km) en 2 jaar fabrieksgarantie op de gehele auto. Buiten de garantie vallen bijvoorbeeld slijtage aan banden, ruitenwissers en remmen. Deze zijn afhankelijk van uw rijstijl.

Hoe vaak moet mijn elektrische auto APK gekeurd worden?

De APK wordt de eerste keer bij 4 jaar uitgevoerd en vervolgens bij 6 en 8 jaar. Daarna moet de auto elk jaar gekeurd worden.

Financieel voordeel

Wilt u weten welke financiële voordelen u kunt hebben met het rijden van een elektrische auto?

Heeft elektronisch rijden financieel voordeel?

Jazeker! we hebben een speciale pagina voor de financiele voordelen van het elektrisch rijden. Deze kunt u hier vinden.