Audi e-tron MdeKoning

Alles over elektrisch rijden

Elektrisch rijden brengt vele voordelen met zich mee. Zo kunt u niet alleen efficiënter, maar ook comfortabeler rijden. Wij bij M. de Koning begrijpen dat er nog vele vragen over de voordelen van het elektrische rijden zijn en dat het voor u handig is om al deze informatie overzichtelijk bij een te hebben. Bij M. de Koning brengen we u graag op de hoogte van alle voordelen welke elektrisch rijden te bieden heeft. Hieronder hebben wij de voordelen die elektrisch rijden met zich mee brengt voor u opgesomd. Wanneer u vragen heeft over elektrisch rijden kunt u altijd langskomen bij onze showrooms in Capelle, Krimpen en Rotterdam.

Neem contact met ons op
Wilt u meer weten over Elektrisch rijden?
Wij helpen u graag verder.

Volkswagen ID. Buzz
 • Efficiënter energie gebruik

Wanneer we spreken over de efficiëntie van een motor, dan spreken we over het rendement van het energiegebruik. De traditionele verbrandingsmotor haalt slechts een rendement van 30%. Dit betekend dus dat maar liefst 70% van de energie verloren gaat in de vorm van warmte. Een elektrische auto haalt daarentegen een rendement van wel 90% en is dus veel efficiënter met het gebruik van energie dan de verbrandingsmotor. Niet alleen bij het optrekken is de elektromotor efficiënter, maar ook bij het afremmen waarbij de elektromotor als generator kan fungeren welke de batterij weer oplaad.

Volkswagen ID. Buzz
 • Minder kosten aan energie

De auto rijdt efficiënter dan de andere, maar voor het volgende voorbeeld hebben wij een gemiddelde genomen. De kosten voor brandstof van een elektrische auto bepaalt u door de kosten per kWh en het rendement van de auto. Elektriciteitskosten in Nederlandse huishoudens zijn ongeveer €0,25 per kWh. Een elektrische auto haalt gemiddeld 8km/kWh. Dit betekent dat de kosten per kilometer ongeveer 3,5 cent zijn.

ID.4
 • Minder kosten aan onderhoud

Doordat een elektrische auto minder bewegende onderdelen bevat zijn de onderhoudskosten minder hoog dan bij een traditionele verbrandingsmotor. Alles wat beweegt zal namelijk slijten. Ook heeft een elektrische auto geen olie nodig. Alles samen zal er voor zorgen dat de onderhoudskosten van een elektrische auto dus vele malen lager liggen dan die van de traditionele motor met transmissie en remsysteem.

Elektrisch rijden Mdekoning
 • Een vlotter “gaspedaal”

Een elektromotor heeft nog een groot voordeel ten opzichte van een traditionele verbrandingsmotor. Namelijk, het vermogen is altijd aanwezig. Waar vroeger de motor nog op toeren moest komen om een bepaald vermogen te krijgen, kan een elektromotor per direct alles uit de kast halen. Ook doordat het koppel hoger ligt kan de wagen veel sneller optrekken!

Elektrisch rijden Mdekoning
 • Comfortabeler rijden

Door het ontbreken van een versnellingsbak in de elektrische auto wordt het rijgedrag niet alleen sportiever maar ook comfortabeler wanneer men dat wilt. De geluidloze motor zal in een vloeiende beweging de auto naar de gewenste snelheid brengen. Op hogere snelheid zult u alleen de wind en de rollende banden horen, en pas dan heeft u door hoeveel geluid de traditionele verbrandingsmotor maakt.

Elektrisch rijden Mdekoning
 • Bijtellingen

Het aantrekkelijke bijtellingspercentage van 4% is helaas verleden tijd. Maar niet getreurd: de bijtelling op elektrische auto’s is nog een aantal jaar lager dan die op brandstofauto’s. Zo stijgt de bijtelling via 8% in 2020, 12% in 2021, 16% in 2022-2024 en 17% in 2025 naar het reguliere 22% in 2026.

Volkswagen ID. Buzz
Volkswagen ID. Buzz Cargo

Duurzaamheid

Elektrisch rijden is momenteel bezig aan een enorme opmars, en dat is natuurlijk niet zo heel gek.
De uitstoot van CO2 zorgt voor een negatieve lading aan het klimaat, waardoor de aarde sneller dan voorheen opwarmt. Deze opwarming van de aarde brengt vele verschillende negatieve impacten op het milieu met zich mee. Waar de traditionele brandstofmotoren nog CO2 uitstoten en het milieu zwaar belasten doen de elektrische auto’s dit veel minder. Om precies te zijn helemaal niets!
Wanneer er wordt gekozen om de batterij met duurzame groene stroom op te laden is het dus mogelijk om CO2-vrij te rijden!

Naast dat de elektrische auto’s in gebruik geen uitstoot hebben, stoot het produceren van deze voertuigen tot wel 70% minder uitstoot uit dan de reguliere brandstof auto’s. Daarnaast kunnen de batterijen van elektrische auto’s op een milieuvriendelijke manier worden gerecycled zodat zij hun milieu bewuste functie in een andere auto weer kunnen voortzetten.

Meer weten over de voordelen van elektrisch rijden? Neem gerust contact met ons op!

Klimaatakkoord

M. de Koning gelooft in het bereikbaar maken van elektrisch rijden voor iedereen. Ook de overheid is hier een groot voorstander van. Ze stimuleert elektrisch rijden met verschillende subsidies, zodat Nederland in 2030 49% minder CO2 uitstoot dan nu. Om dat doel uit het Klimaatakkoord te behalen, zijn er onder andere voor mobiliteit verschillende afspraken gemaakt.

elektrisch rijden Mdekoning

Verhoging van de bijtelling op elektrische auto’s per 2020.
Het aantrekkelijke bijtellingspercentage van 4% is helaas verleden tijd. Maar niet getreurd: de bijtelling op elektrische auto’s is nog een aantal jaar lager dan die op brandstofauto’s. Zo stijgt de bijtelling via 8% in 2020, 12% in 2021, 16% in 2022-2024 en 17% in 2025 naar het reguliere 22% in 2026.

elektrisch rijden Mdekoning

Vrijstelling van BPM en MRB tot en met 2024.
Nog een goede reden om voor een elektrische auto te gaan: u betaalt als particuliere rijder nog tot en met 2024 geen BPM (aanschafbelasting) en motorrijtuigenbelasting (ook wel MRB of wegenbelasting genoemd). Voor BPM geldt dat vanaf 2025 een vast bedrag van € 360 wordt gerekend voor elke auto. De wegenbelasting wordt per 2025 verhoogd naar 25% van het reguliere tarief en 100% vanaf 2026. Bovenop deze kortingsregelingen, geldt ook een aanschafsubsidie voor particuliere rijders van emissieloze auto’s. De bedragen hiervan worden later bekend gemaakt.

elektrisch rijden Mdekoning

Verlaging catalogusprijs voor aftopping bijtellingstarief.
Op dit moment geldt het lage bijtellingstarief op volledig elektrische auto’s met een catalogusprijs van € 50.000 of minder. Koopt u een auto die duurder is dan € 50.000, dan betaalt u over het resterende bedrag dus het volle bijtellingstarief van 22%. De maximale catalogusprijs voor bijtellingskorting gaat veranderen: per 2020 ligt het op € 45.000 en per 2021 op € 40.000. Maar geen zorgen: zoals het er nu naar uitziet, kunt u ook tegen die tijd gewoon een Volkswagen of Audi rijden voor het voordelige bijtellingstarief.

Actieradius

De ontwikkeling van de accu’s in elektrische auto’s is vol op in ontwikkeling. Elke dag wordt er door de experts bij Volkswagen en Audi flink gewerkt aan het vergroten van de actieradius. Maar ook u kan zelf zorgen dat u meer uit de accu haalt van uw elektrische auto. Hieronder hebben wij 10 tips zodat u uw bereik vergroot en nooit meer bang hoeft te zijn dat u halverwege uw route stil komt te staan.

Elektrisch rijden Mdekoning
 • Maak optimaal gebruik van regeneratief remmen
 • Accelereer met mate en anticipeer
 • Gebruik de Cruise Control
 • Vermijd energievreters
 • Verwarm of koel aan de laadpaal
 • Zorg voor de juiste bandenspanning
 • Let op uw snelheid
 • Plan vooruit en sta zo min mogelijk stil
 • Haal ongebruikte spullen uit uw auto
 • Ken uw auto